MAG MOTORS

DIFERENCIES DE MOTORS DE MOTOS 2 I 4 TEMPS

Els motors d’explosió han evolucionat enormement en els darrers anys i han reduït de manera dràstica la contaminació acústica i les emissions produïdes pels gasos d’escapament, així com el consum de combustible. També han millorat la seguretat. Les regulacions mediambientals són cada dia més estrictes i els nivells d’emissions s’han de reduir cada cop més atenent les exigències de les normatives vigents i futures.

Els fabricants aconsegueixen assolir aquests nivells inferiors de contaminació per dues vies: ampliant la gamma de 4 temps (que són sempre motors més efectius i nets) i perfeccionat els models ja existents, així com millorant les mecàniques dels motors de 2 temps.

La principal diferència entre els motors de 2 i 4 temps es troba a les fases del pistó. Els motors de 4 temps completen un (1) cicle termodinàmic cada quatre (4) recorreguts del pistó mentre que els de 2 temps realitzen un (1) cicle de combustió cada dos (2) recorreguts del pistó. Un cicle termodinàmic té quatre (4) fases: admissió, compressió, combustió i fuita. Un motor de 2 temps genera més potència (entre un 30% i 50%) amb menys cilindrada, però també té més consum de combustible.

Els motors de 4 temps presenten avantatges i desavantatges respecte dels de 2 temps. Entre els avantatges trobem la fiabilitat. Els motors de 4 temps separen completament el sistema de lubricació i utilitzen un sistema de vàlvules per controlar els fluxos d’admissió i d’escapament. El fet de separar el sistema de lubricació permet que el motor funcioni amb benzina pura, és a dir, sense barreja d’oli. A més, ofereix més autonomia i emet menys gasos contaminants ja que, a diferència del motor de 2 temps, aquest no crema oli i és molt més eficient. També ofereix més parell motor i una corba de potència més lineal.

Un altre detall important és que aquests motors vibren menys que els de 2 temps i encara que el manteniment és reduït, el preu i la dificultat d’una reparació és una mica més elevada. La seva complexitat també fa que siguin més grans i pesants que els de 2 temps.

En resum, els motors de 4 temps solen ser més grans i pesats, però consumeixen menys combustible, contaminen menys, són més fiables i més silenciosos. Honda només fabrica motors de 4 temps que funcionen amb benzina sense plom, sense barreja d’oli i benzina. D’aquesta manera, l’usuari s’oblida de la preparació de la mescla i es despreocupa dels fums i les olors desagradables típiques dels motors de 2 temps.

Motor 4 Temps
Motor 2 Temps